top of page

obdukcija
petak 13. maj 2005. @
muzej savremene umetnosti beograd

pet tačaka o obdukciji:

obdukcija je intermedijalni performans grupe umetnika okupljenih oko projekta «ah.ahilej». polazište je muzika - u susretu sa scenom, ljudima, videom, glasom, pokretom i dramskim postupkom.


nema više priče. ovo je kaleidoskop. zato što je realnost iscepkana u fragmente, zatim zgužvana u loptice novinskih otpadaka. vrtimo kaleidoskop: ispitujemo fragmente realnosti koji nas najviše muče, koliko i tu muku. 

kaleidoskop ima 14 delova, ukupnog trajanja 53 minuta. svaki deo je celina za sebe: minijatura koja koristi jezik simboličkih radnji i bazira se na sugestiji, na probuđenom asocijativnom nizu. iz trivijalnog crpi inspiraciju za manifestacije naših nesklada, pritisaka, spoljnih “zločina” i unutrašnjih “kazni”.


na sceni su samo tri čoveka, mada uloga ima mnogo više. skoro da i nemaju ničeg zajedničkog izuzev ljudskosti, u onoj meri u kojoj ljudskost ostaje znak.

 

autorke/i: irena ristic djordje branković, aleksandra puljić, nina lazarević, zoran radović, jovan hadžibegić, predrag milanović, nikola majdak i stevan marić

bottom of page