top of page

epske igrice II: ženidba dušanova


predstava "ženidba dušanova" u produkciji hop.la! nastavak je projekta epske igrice, čiji je cilj da u interakciji sa publikom, prvenstveno mladom, iz ugla današnjice osvetli i problematizuje patrijarhalne obrasce sadržane u epskoj poeziji, obaveznom delu školske lektire. prateći impuls potekao iz reakcija mlade publike na prve epske igrice, "zidanja skadra", novu predstavu smeštamo u ambijent namenjen provođenju slobodnog vremena, u isto vreme ključno mesto srpske tradicije - kafanu , i žanrovski profilišemo bliže afinitetu mladih generacija - prema komediji, sa izraženim elementima pop kulture. tokom prve sezone igranja, "ženidba dušanova" izvedena je devet puta, pred oko 600 gledalaca. premijeru je imala na bitef polifoniji a izvedena je i u okviru prvog festivala assitej centra srbije, sa zapaženim uspehom. u julu 2019. izvedena je na kotorskom festivalu na kome je nagrađena od strane stručnog žirija za inovativni pristup epskoj poeziji. selektovana je za učešće na baš teatru (festivalu nezavisnih produkcija) u kragujevcu, u avgustu 2019.

režija i dramatizacija: anđelka nikolić

dramaturgija: olga dimitrijević 

muzika: ah.ahilej 

izvođenje: anita stojadinović, đorđe živadinović grgur i igor filipović 

podrška: rekonstrukcija ženski fond 

koprodukcija: hop.la! i bitef teatar 

premijera: 2018. u beogradu

 

izvod iz kritika:

"iako prvobitno vedrije intonirana od „zidanja skadra”,  i „ženidba dušanova” postavlja suštinska pitanja ogoljavanja epske tradicije vešto zamaskirane „junaštvom”. u delu pesme koji se odnosi na prepoznavanje buduće neveste roksande koja je u društvu dveju devojaka i stihove: „ali miloš uteć im ne dade, veće obje uvati za ruke, sve tri vodi pred cara stjepana; caru dade roksandu devojku, i dade mu jednu uz roksandu, a treću je sebi ustavio”, postavlja se publici pitanje o trgovini ljudima, i činjenici da preko 90% žrtava trgovine ljudima čine žene. na kraju i sama roksanda uz pomoć i sugestije publike odlučuje da li će se ili ne, udati za dušana. narodna poezija često je imala ulogu nadoknadivanja onoga što joj je možda istorija uskratila, isto tako i ove „epske igrice” imaju sličan cilj.

njihov cilj je promena gledišta.

razotkrivanje nepravde.

i odbrana žene."

mima gavrilov

pančevo siti, 5.10.2018.

 

„u ovoj “drugoj epizodi” epskih igrica rediteljka se bavi pesmom “ženiba dušanova” i posmatra događaje koji prethode velikom veselju – sklapanju braka izmedu srpskog cara dušana i latinske princeze roksande. taj događaj rediteljka zajedno sa glumcima razlaže, postavljajuci važna pitanja sa scene, čime se otvara živ dijalog sa publikom. ove igrice andelka nikolic smešta u prostor kafane, deli nas u svatove i veoma pažljivo sluša kako ćemo i da li ćemo se uopšte osvrnuti na krivična dela koja su počinjena pre ovog svečanog čina. pitanje krivice i kazne, rada sudstva, krivičnog zakona više su nego aktuelna kod nas danas. na svu sreću, ova predstava je i duhovita, pa tako sve svadbene žrtve, ćutnje sudstva pred, za ceo svet vidljivim, zločinima možemo lakše uz muziku da „oplačemo“.“

dr aleksandar ðinđić

saopštenje povodom selekcije festivala bašteatar

bottom of page