top of page

lice mesta

program participativne umetnosti o/u javnim prostorima


I ciklus: 15. septembar - 15. novembar 2012.  na novom beogradu i centralnim gradskim opštinama
II ciklus: 1. maja - 30. septembra 2013. u obrenovcu

„lice mesta“ je umetnički program koji se bavi odnosom mladih prema javnim prostorima grada. realizuje se na teritoriji različitih gradskih opština, kroz niz radionica u kojima učestvuju učenici beogradskih srednjih škola. cilj programa je stimulacija učesnika da ponude lične kreativne odgovore u odnosu na doživljaj zanemarenih javnih prostora u njihovom okruženju.  tokom programa, učesnici iniciraju i realizuju seriju umetničkih akcija izražavajući se kroz različite forme, kao što su procesija, performans, instalacija, prostorna intervencija, stensil, živa skulptura ili pak nešto po formi sasvim novo, sa ciljem uspostavljanja žive komunikacije sa svojim sugrađanima i animiranja čitavog kraja. očekuje se da u krajnjem ishodu program rezultuje nizom novih umetničkih intervencija u izabranim javnim prostorima, pokrenutih od strane aktivnih, budnih i kreativnih mladih ljudi koji u njima žive, a možda će to i dalje činiti ako ih prepoznaju i učine više „svojim“.

„lice mesta“ je projekat koji generiše kreativnu energiju mladih u funkciji njihovog aktivnog učešća u javnom životu zajednice. povećava njihovu vidljivost i osposobljava ih da svoje mišljenje, ma koliko bilo kritičko, izraze na produktivan način. kao postupak, promoviše umetničku intervenciju (umesto subverzije), participaciju (umesto konzumacije), saradnju (umesto isključenosti) i odgovornost (umesto pasivnog prihvatanja ponuđenih modela).

25. novembra 2012. sa početkom u 11 sati u kulturnom centru "grad" organizovano je finalno okupljanje beogradskih srednjoškolaca u okviru programa "lice mesta" - nakon serije radionica i intervencija u javnim prostorima koji su organizovani tokom jeseni 2012, napravljeni su planovi za sledeće poteze i projekte u 2013.

autorke/i: anđelka nikolić, irena ristić, bojana mišić, đorđe branković i mirjana boba stojadinović

organizacija: marija stojić i slobodan kaluđerović

podrška: sekretarijat za sport i omladinu skupštine grada beograda, kancelarija za mlade opštine obrenovac i ministarstva kulture i informisanja republike srbije.

bottom of page